Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Disassembling a Kodak Z1085

Αυτός είναι ένας οδηγός αποσυναρμολόγησης μιας compact μηχανής και συγκεκριμένα της Kodak Z1085.

Disclaimer : Η διαδικασία που ακολουθεί, πιθανώς ακυρώνει την εγγύηση της φωτογραφικής μηχανής σας. Επίσης η δικιά μου μηχανή ΔΕ δούλεψε μετά την συναρμολόγηση. Ο οδηγός σκοπεύει να αποφύγει τα λάθη που οδήγησαν σε αυτό, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο. Οπότε μην κατηγορήσετε εμένα αν πάθει κάτι. :)

Ο λόγος που την άνοιξα εγώ, είναι για να την καθαρίσω από τη σκόνη και το χώμα που είχε μπει στη μηχανή και δεν επέτρεπε στο φακό να ανοίξει.

Θα χρειαστούμε ένα #00 κατσαβίδι (το κλασσικό σταυρωτό) και καλό θα ήταν αν υπήρχε κάποια τσιμπίδα και/ή μικρό ίσιο κατσαβίδι .

Αρχικά η μηχανή είναι αυτή:

Το πρώτο βήμα είναι να βρούμε ένα καθαρό τραπέζι με χώρο και στη συνέχεια να βγάλουμε την μπαταρία και τη μνήμη από τη μηχανή. Συνεχίζουμε βγάζοντας ότι βίδα βλέπουμε, καθώς και τη βίδα κάτω από το πλαστικό της μπαταρίας.



Αφού βγάλουμε τις βίδες, σειρά έχουν τα 2 πλαστικά κομμάτια στα πλάγια της μηχανής




Και τώρα ξεκινάμε με τα κεντρικά πλαστικά, που θέλουν προσεκτικές κινήσεις. Για να τα αφαιρέσουμε πρέπει να βγάλουμε τα κλιπάκια από τις θέσεις τους, και πιάνουν στα πλάγια. Πρώτα βγάζουμε το πίσω πλαστικό. Το μπροστινό μπορούμε να το ξεκουμπώσουμε από τώρα αλλά θα αφαιρεθεί τελείως μόλις βγάλουμε τη βάση της οθόνης, και την μπλε καλωδιοταινία που είναι για το flash και δε μας επιτρέπει να απομακρύνουμε το πλαστικό.



Αν δείτε ότι τα πλαστικά δε βγαίνουν, σιγουρευτείτε ότι δεν έχετε ξεχάσει κάποιο κλιπάκι. Συνεχίζουμε με το μεταλλικό κομμάτι στο πάνω μέρος της μηχανής που στηρίζεται από ένα μικρό μεταλλικό κομμάτι με 2 βίδες.



Αφού γίνουν αυτά σειρά έχει η οθόνη, η οποία είναι απλώς κουμπωμένη



Από αυτό το σημείο θα συναντήσουμε μερικές καλωδιοταινίες. Επειδή εγώ φοβόμουν για το αν θα μπαίνουν εύκολα μετά, προτίμησα να μην τις αποσυνδέω και αυτό ήταν το ένα λάθος. Οι καλωδιοταινίες μπαίνουν εύκολα και ασφαλίζουν με τα κλιπσάκια τους για να μην κουνιούνται. Για αυτό να τις αποσυνδέσετε γιατί δεν αντέχουν πολύ αν τραβηχτούν.


Σειρά έχει η μεταλλική βάση της οθόνης με τα κουμπιά λειτουργίας της μηχανής. Αφού αφαιρέσουμε τις βίδες, βγάζουμε και την καλωδιοταινία που έρχεται από τα κουμπιά.





Βγάζουμε όλες τις καλωδιοταινίες. Η μπλε είναι αυτή που κρατάει το μπροστινό πλαστικό και μας εμποδίζει να το απομακρύνουμε. Οι 2 βίδες με το πιο πλατύ κεφάλι καλό είναι να μην αφαιρεθούν καθόλου! Εκεί βρίσκεται το CCD της μηχανής το οποίο καλύτερα να μην το πειράξετε καθόλου (αυτό ήταν το δεύτερο λάθος μου). Έχοντας βγάλει λοιπόν όλες τις ταινίες, μπορούμε να κρατήσουμε το φακό στο χέρι μας.

Στη συνέχεια αν θέλουμε να καθαρίσουμε τα ενδότερα του φακού, αφαιρούμε προσεχτικά τις υπόλοιπες βίδες. Θα δούμε τα γρανάζια που γυρνούν τον φακό. Και αυτό το σημείο θέλει πολύ προσοχή καθώς αν φύγουν τα γρανάζια (που είναι πολύ μικρά) δύσκολα θα μπορέσετε να τα βάλετε στην σωστή θέση πάλι.



Αφού καθάρισα τα μέρη που είχαν σκόνη/χώμα με μπατονέτες και οινόπνευμα, την συναρμολόγησα πάλι. Ο φακός κινούνταν σαν καινούργιος, αλλά.. τίποτα άλλο δε λειτουργούσε.

Οπότε .. ΠΡΟΣΟΧΗ!

Για να μην μπερδευτείτε κατά την συναρμολόγηση, θα βόλευε να κρατάτε σημειώσεις για το κάθε βήμα σας.


Άλλες φωτογραφίες:





3 σχόλια:

Sinak είπε...

Σαν μηχανή πάντως, είναι πολύ καλή (για compact) και αρκετά οικονομική. Φωτογραφίες της, "εν δράση", μπορείτε να δείτε εδώ http://fysiolatres.blogspot.com μιας και οι περισσότερες είναι τραβηγμένες από αυτό το μοντέλο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλός οδηγός για αποσυναρμολόγηση. Έχω κι εγώ μια Z1085, η οποία μετά από μια πτώση σταμάτησε να δουλεύει. Έχει περάσει η εγγύηση, οπότε θα προσπαθήσω να την ανοίξω και ότι γίνει...

Sinak είπε...

Δεν ανοίγει καθόλου; Ανάβει το μπλε λαμπάκι πάνω από την οθόνη ή οποιοδήποτε άλλο όταν πατάς να ανοίξει;

Καλή επιτυχία!