Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Πως να πάρετε backup το σύστημα σας

Όπως γνωρίζετε, τα backups (αντίγραφα ασφαλείας) είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε γιατί απλά δεν παίρνουμε backup τακτικά (ή ποτέ).

Στο Linux υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να πάρετε backup ολόκληρο το σύστημα σας και ένας επίσης απλός τρόπος να το επαναφέρεται στην κατάσταση που βρισκόταν.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε, είναι να τρέξετε την εντολή:

$sudo tar cvzpf /home/Backup.tgz --same-owner --exclude=/home/Backup.tgz --exclude=/home/error.log --exclude=/proc/* --exclude=/media/* --exclude=/dev/* --exclude=/mnt/* --exclude=/sys/* --exclude=/tmp/* / 2>/home/error.log


Λίγο πιο αναλυτικά, αυτή η εντολή φτιάχνει ένα συμπιεσμένο αρχείο (Backup.tgz) μέσα στο φάκελο Home. Τα ορίσματα cvzpf σημαίνουν:

c, δημιουργεί ένα αρχείο tar
v, θα δείχνει στην οθόνη τι κάνει η εντολή
z, σημαίνει ότι το αρχείο θα συμπιεστεί σε gzip μορφή
p, διατηρεί τα δικαιώματα των αρχείων
f, στέλνει αποτελέσματα της εντολής error.log αντί για την οθόνη του terminal

Το --same-owner διατηρεί την ιδιοκτησία των αρχείων

Με το --exclude εξαιρούμε από τη διαδικασία, εικονικούς φακέλους που το σύστημα δημιουργεί μόνο του, καθώς και το ίδιο το backup γιατί διαφορετικά θα μπει στο backup μας το ίδιο το backup.

Αν στα /mnt ή /media έχετε κάποιους δίσκους που θέλετε να συμπεριλάβετε και αυτούς στο backup τότε αφαιρέστε το exclude από αυτά.

Στο error.log θα δούμε αν πήγε καλά το backup. Θα δείτε κάποια warnings βέβαια μέσα σε αυτό αλλά μπορείτε να τα αγνοήσετε.

============

Για να επαναφέρετε το σύστημα σας, αρκεί να τρέξετε την εντολή

$sudo tar xvzf /home/Backup.tgz -C /

ή αν δε μπορείτε να μπείτε στο σύστημα σας λόγο κάποιου προβλήματος, μπορείτε να εκκινήσετε ένα live cd (όπως το ubuntu) και να αλλάξετε την τοποθεσία που έχετε το backup και το που έχετε κάνει mount το δίσκο σας.


Πηγή: http://linuxclues.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: