Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

How to resize an image on linux

Οι ψηφιακές μηχανές μας, βγάζουν φωτογραφίες που έχουν μεγάλο όγκο. Αν θέλετε να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας σε κάποια ιστοσελίδα είναι πολύ πιθανό να μην μπορείτε να ανεβάσετε σε οποιοδήποτε μέγεθος. Οπότε πρέπει να βρούμε έναν γρήγορο τρόπο να τις μετατρέψουμε στην επιθυμητή ανάλυση.

Στο linux αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μιας δωρεάν σουίτας προγραμμάτων για δημιουργία και επεξεργασία εικόνων, το imagemagick.

Η σουίτα αυτή χρησιμοποιεί τη γραμμή εντολών για τη λειτουργία της. Οπότε λοιπόν, για να κάνουμε resize μια εικόνα, γράφουμε σε κονσόλα:

$convert -resize 1024x768 our_image.jpeg new_image.jpg


Το convert είναι ένα από το πολλά προγράμματα που έχει το imagemagick και μαζί με την παράμετρο -resize κάνει resize την είκονα στην ανάλυση που θα γράψουμε μετά. Οπότε λοιπόν, στο παράδειγμα μας ήθελα να μετατρέψω την εικόνα σε 1024x768. Στη συνέχεια βάζουμε το όνομα της εικόνας μας και τέλος το όνομα που θέλουμε να έχει η νέα εικόνα.

Υπόψιν ότι όπως είναι η εντολή, σημαίνει ότι η εικόνα μας, είναι στο ίδιο path που τρέχουμε την εντολή και ότι η νέα εικόνα θα δημιουργηθεί στον ίδιο φάκελο.

Αν θέλουμε να αποθηκεύουμε την νέα φωτογραφία σε άλλο path απλά γράφουμε το path, π.χ.

$convert -resize 1024x768 our_image.jpeg /to/path/mas/new_image.jpg

:-)

1 σχόλιο:

forfolias είπε...

Πολύ καλό το image magick ;)
Εμένα μου φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη μια "επιλογή" του για σύγκρηση εικόνων. Σε συνδιασμό με απλά scriptakia μπορείς να κάνεις θαύματα :)