Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Disassembling an Acer Aspire 5024WLMi

Αυτός είναι ένας οδηγός αποσυναρμολόγησης ενός laptop acer. Συγκεκριμένα το Aspire 5024WLMi της σειράς 5020.

Disclaimer : Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ, ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ LAPTOP ΣΑΣ. ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΤΕ ΕΜΕΝΑ :-)


Σημείωση: Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και δεύτερο άτομο σε ορισμένα λεπτά σημεία. Να έχετε υπόψιν και τον στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος μπορεί να καταστρέψει το laptop σας. Αν δεν είστε σίγουροι καλύτερα να μην το αρχίσετε..


Ο λόγος που το έκανα εγώ, ήταν να βρώ το λόγο γιατί ανεβάζει θερμοκρασίες 100 βαθμών Κελσίου!!

Ξεκινάμε λοιπόν με τα υλικά που θα χρειαστούμε καθώς και την προετοιμασία του χώρου μας.

Θα χρειαστούμε πολύ καλής ποιότητας κατσαβίδια και συγκεκριμένα σταυρώτα #0 και #1. Πιθανόν και 2 τσιμπιδάκια ανάλογα με τη δεξιοτεχνία σας. Επιπλέον εγώ χρησιμοποίησα πινέλο και πάστα για τον επεξεργαστή, artic silver.

Ο χώρος που θα χρειαστούμε για να δουλέψουμε, θα πρέπει να μην έχει σκόνες, και να είναι μεγάλος γιατί σύντομα θα χρειαστούμε αρκετό χώρο.. ;-)



Αφού ετοιμαστούμε και ψυχολογικά, ήρθε η ώρα που περιμέναμε! Η αποσυναρμολόγηση!


1) Βγάζουμε την τροφοδοσία ρεύματος και τη μπαταρία.

2) Γυρνάμε το laptop ανάποδα και αφαιρούμε τα καπάκια από το wlan και το σκληρό δίσκο.

Σημείωση2: Θα βγάλουμε πολλές βίδες και για να μην.. χάσετε τη μπάλα, μια καλή ιδέα φαίνεται εδώ ;-)

3) Βγάζουμε τον σκληρό δίσκο και τις ram.

4) Αφαιρούμε το γκρίζο και μαύρο καλώδιο από την ασύρματη κάρτα (να θυμάστε ποιο πάει που) και στη συνέχεια αφαιρούμε και την κάρτα.


5) Τώρα θα ξεβιδώσουμε όλες τις βίδες που βλέπουμε από αυτή την πλευρά, προσέχοντας ότι κάποιες είναι σε διαφορετικό μέγεθος (τη βίδα που βρίσκεται δίπλα στην κάρτα ασύρματου δικτύου δε χρειάζεται να την αφαιρέσουμε.

6) Γυρνάμε το Laptop στην κανονική του θέση, "ξαπλώνουμε" την οθόνη όσο πάει και ανοίγουμε το καπάκι από το πλάι, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.



Σημείωση3: Το πλαστικό αυτό θέλει προσοχή, γιατί υπάρχουν αρκετά "κλιπς" που το κρατάνε. Πολύ πιθανό να τα σπάσετε, αλλά αυτό δε το επηρεάζει μετέπειτα.

Σημείωση4: Προσοχή στην οθόνη, μην πέσει τίποτα απάνω.


7) Ηρθε η σειρά να αφαιρέσουμε το καλώδιο της οθόνης και το μικρόφωνο.






8) Το πληκτρολόγιο έχει μία βίδα την οποία και ξεβιδώνουμε. Δε τραβάμε το πληκτρολόγιο γιατί υπάρχει καλώδιο από κάτω το οποίο και αφαιρούμε.



9) Σειρά έχει το καλώδιο του wifi (το οποίο είναι η κεραία του). Το τραβάμε προσεκτικά.





10) Αφαιρούμε και τις βίδες που κρατάνε την οθόνη και την απομακρύνουμε προσεχτικά.

11) Ξεβιδώνουμε τις βίδες από το κύριο πλαστικό πριν φτάσουμε.. στα ενδότερα!

Σημείωση5: Από εδώ και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πιο πολύ. Προλαβαίνεται να τα παρατήσετε :-p

12) Με τη βοήθεια λεπτών κατσαβιδιών, αφαιρούμε το πλαστικό αυτό με προσοχή καθώς υπάρχουν διάφορα καλώδια όπως των ηχείων και το καλώδιο του touchpad. Αφαιρούμε ένα μικρό καλωδιάκι που βρίσκεται πάνω προς τα δεξιά και το καλώδιο του touchpad.

Σημείωση6: Το καλώδιο του touchpad είναι πάρα πολύ λεπτό και πολύ δύσκολο στο να το ξανά βάλετε.



Και να η μητρική!


Άρχισα να καταλαβαίνω γιατί έχει τέτοιες θερμοκρασίες.. (και που να δείτε παρακάτω..)


Το πινέλο είναι φίλος μας :-D


Συνεχίζουμε:

13) Για να φτάσουμε στον επεξεργαστή πρέπει να βγάλουμε την μητρική από το την βάση. Αφαιρούμε το καλώδιο που πάει στα ηχεία και το καλώδιο από το ανεμιστηράκι, κρατάμε την μητρική όπως φαίνεται στην εικόνα και την τραβάμε προς το μέρος μας. Είναι κουμπωμένη "συρταρωτά"



Και η σκόνη πάει σύννεφο..


Συνεχίζουμε για τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Επειδή από προηγούμενη προσπάθεια οι βίδες της ψύκτρες της κάρτας γραφικών χαλάσανε, δεν κατάφερα να τις ξεβιδώσω τώρα. (το μεγάλο η κάρτα γραφικών, το μικρό ο επεξεργαστής)

Σημείωση7: Οι βίδες της ψύκτρας του επεξεργαστή είναι με ελατήριο, και πρέπει να τις ξεβιδώσουμε με προσοχή.

14) Αφού βγάλουμε τις βίδες της ψύκτρας, βλέπουμε τον επεξεργαστή ο οποίος τον κρατάει ένας διακόπτης σαν βίδα. Με πολύ προσοχή γυρνάμε το διακόπτη και ο επεξεργαστής ξεκολλά.


15) Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε πάστα στον επεξεργαστή για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας




Αφού ολοκληρώσετε τη δουλειά για την οποία κάνετε βίδες το Laptop σας, έρχεται το ίσως πιο δύσκολο κομμάτι της συναρμολόγησης.

Μερικές διευκρινήσεις:

1)Οι βίδες της ψύκτρας του επεξεργαστή βιδώνουν στο σίδερο που βλέπουμε την εικόνα, οπότε προσέξτε την ώρα που τον βιδώνετε να πιάσει στο σίδερο




2) Πριν συνδέσετε τη μητρική, μη ξεχάσετε να συνδέσετε το ανεμιστηράκι

3) Όταν θα έρθει η ώρα να βάλετε το πλαστικό που καλύπτει τη μητρική, θα έρθετε με το δυσκολότερο κομμάτι από αυτήν την εμπειρία σας. Πρέπει να συνδέσουμε το καλώδιο του touchpad. Η υποδοχή που πρέπει να μπεί είναι ανάμεσα από μητρική και πλαστικό κάλυμμα, και λόγο των καλωδίων είναι πάρα πολύ στενός. Εγώ παραλίγο να το παρατήσω και να μείνω χωρίς touchpad από την αγανάκτηση μου :-) Οπώς φαίνεται από την εικόνα θα το βάλω στη θέση του με τη βοήθεια από 2 τσιμπιδάκια και ενός ατόμου να κρατάει το πλαστικό στον αέρα.

Αυτά! Τα υπόλοιπα δε θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα ;-)

Μετά από τα καλό καθάρισμα και την θερμοαπαγωγική πάστα, η διαφορά ήταν παραπάνω από αισθητή! 30-40 ολόκληρους βαθμούς!

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

φίλε μου αυτό το post σου είναι απίστευτα εξυπηρετικό και χρήσιμο,
respect στον κόπο σου!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

γειά χαρά,
εχω το 5024 και αντιμετωπίζω πρόβλημα με θερμοκρασιες και θορυβώδη λειτουργια ανεμιστήρα, αποφάσισα λοιπόν να το ανοίξω να το καθαρίσω και επ ευκαιρίας να αλλάξω τον ανεμιστήρα. Απευθύνθηκα στη αντιπροσωπεία και μου είπαν ότι υπάρχουν δύο ανεμιστηράκια, ένα στις ψύκτρες και ένα στην VGA. Από την δική σου εμπειρία είδες ανεμιστηράκι στην VGA όταν το άνοιξες;

Sinak είπε...

Thanks για τα καλά σου λόγια :-)

---------

Αν και έχει περάσει ένας χρόνος, θύμαμαι μόνο ένα ανεμιστηράκι. Για να καταλάβεις η vga είναι εδώ http://i257.photobucket.com/albums/hh233/sinak7/p16.jpg το μεγάλο χάλκινο πράγμα. Δε χωράει ανεμιστήρας από κάτω. Αν δεις κ τις τρύπες που έχει το laptop για έξοδο αέρα, μόνο ένα σημείο υπάρχει. Αν κάνει θόρυβο το ανεμιστηράκι σου, μπορεί απλά να θέλει καλύτερο κούμπουμα, ξεσκόνισμα και γενικά λίγη περιπίηση ;-)

Ανώνυμος είπε...

..και γω υπέρ αυτής της άποψης είμαι όχι μόνο από την μελέτη του οδηγού σου αλλά και μετά από αρκετό ψάξιμο στο νετ, με προβλημάτισε όμως η σιγουριά του τύπου από την αντιπροσωπεία. Όπως και να'χει την άλλη εβδομάδα έρχεται το ανεμιστηράκι από Αγγλία και θα δω με τα μάτια μου τι γίνεται μέσα.
Επίσης σκέφτομαι να του βάλω και επιπλέον RAM (2X1Gb OCZ από Eshop στα 400), παρόλο που έχει παλιώσει πλέον σαν μοντέλο.Γενικά οποιαδήποτε συμβουλή-σύσταση από την μέχρι τώρα συμβίωση σου με το εν λόγω μηχανάκι ευπρόσδεκτη:)

Sinak είπε...

Ωραία αφού θα το ανοίξεις και μόνος σου τσέκαρε το και πες μου αν τελικά έχει κάποιο άλλο ανεμιστηράκι. Του έχω βάλει και εγώ ram στα 1.2gb. Εντάξει πάντως τραβάει ακόμα άνετα ;-)

Αν έχεις οποιαδήποτε άλλη απορεία, ρώτησε με :-)

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα,
το λάπι ανοίχτηκε προχθές με μεγάλη επιτυχία,ακόμα και το σημείο που είχες επισημάνει με το touchpad εξελίχτηκε πολύ ομαλά!
Μοναδική απώλεια δύο σπασμένα κλιπάκια από το πλαστικό κάλυμμα αλλά όλα τα άλλα πήγαν μέλι.
Συνολική διάρκεια με χαλαρούς ρυθμους με την βοήθεια φίλου και του πολύτιμου οδηγού σου 1 και 1/2 ώρες.Το ανεμιστηράκι είναι μόνο ένα αντίθετα με ότι έλεγε η αντιπροσωπεία!Το λάπι δουλεύει εξαίσια ενώ αλλάχθηκαν και οι RAM IFINEON 2χ512Mb που φορούσε αρχικά με SUPERTALENT 2χ1Gb.
:)

Sinak είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Χαίρομαι που όλα σου πήγαν καλά!
Μεγιά το "καινούργιο" λάπτοπ σου ;-)

Ανώνυμος είπε...

Is there an english version of that or could you translate it. Thank you.

Sinak είπε...

Unfortunately I don't have time to translate it. But you can use http://translate.google.com/ to translate it for you. As far i am concerned, the result is quite good.

Bulux είπε...

Διαφωτιστική η σελιδα σου! Καλησπέρα και απο μένα... έχω και γω το ιδιο laptop, και εβαλα ενα προγραμματακι για να δω τις θερμοκρασιες του... δεν μου φαινονται και πολυ φυσιολογικες! εχει 3 που δεν ξερω τι είναι και είναι 79 C, 56 C, και 60 C και οι θερμοκρασιες core που ειναι 60 C, και hdd που είναι 57 C. φουρνος το εργαλειο! μηπως ξέρει κανείς τι ανεμιστηράκι να παω να παραγγείλω, και που μπορώ να το βρώ? δεν θελω να το ανοιξω και να περιμένω μεχρι να μου ρθει :-). ευχαριστώ!

Sinak είπε...

Καλησπέρα bulux!

Δε γνωρίζω να σου πω ποιον ακριβώς τύπο ανεμιστηράκι πρέπει να πάρεις. Εξουσιοδοτημένο service πλέον κάνει το Πλαίσιο οπότε μπορείς να πάρεις πληροφοριές από αυτούς. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις και στην Alman Hellas (τηλ 210 2409150) που μέχρι πρότεινος ήταν η αποκλειστική αντιπροσωπεία.

Πάντως αν οι υψηλές θερμοκρασίες δε σου δημιουργούν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα (όπως π.χ. να κλείνει μόνο του) καλύτερα να μην μπεις στη διαδικασία να το ανοίξεις. Δεν είναι και πολύ δύσκολο να δημιουργήσεις νέο πρόβλημα ;-)

Bulux είπε...

Ανεμιστηράκι τελικά δεν θα αλλάξω... χρησιμοποιώντας edge hi tech equipment (μια οδοντογλυφίδα) διαπιστωσα πως λειτουργεί κανονικα... απλα προσφατα χαλασε-καηκε (ο γνωστος επαναλαμβανόμενος μεταλλικος ήχος) ο ενσωματωμένος σκληρος δισκος και μου στοιχισε λιγο είπα να δω τι γίνεται, δεν ξέρω αν φταίνε οι θερμοκρασιες. μαλλον θα το ανοιξω απλα για ενα ξεσκονισμα. ευχαριστω παντως, και μπραβο, έχεις τις καλυτερες οδηγίες στο διαδύκτιο, και με φωτος.

Sinak είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ bulux για τα καλά σου λόγια!

Ο σκληρός δίσκος και σε εμένα χάλασε πριν λίγους μήνες με αποτέλεσμα να τον αλλάξω :-)


Αν το ξεσκονήσεις, σίγουρα θα δεις μεγάλη βελτίωση στη θερμοκρασία. Η μόνη συμβουλή μου, είναι (αν φτάσεις στον επεξεργαστή και στη κάρτα γραφικών) να βάλεις επώνυμη θερμοαπωγική πάστα (Artic Silver π.χ.) και να χρησιμοποιήσεις κατσαβίδια καλής ποιότητας, γιατί οι βίδες των cpu και gpu είναι ζόρικες και μπορεί να χαλάσουν με αποτέλεσμα να μην μπορείς να τις ξεβιδώσεις.

Αυτά :-)

Oskar Mothander είπε...

I used google translate! This guide helped me alot and gave the general idea of how to deasable the computer. I dont know how much was lost in translation but some things didnt make alot of sense :P

I ended up with like 3 screws extra when assembled again but the computer works and seems to hold togeather :) Some more plastic is broken but .. who cares..

Anyone intrested in selling their screen or the hinges for the screen real cheap? :) It's a very old laptop now and i intend to use it as a server only. Therefore i'm not willing to pay much for the hinges or screen (the screen cover too).

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, μια ερώτηση: Έχω κι εγώ το ίδιο λάπτοπ. Επειδή είμαι γενικά άσχετος μπορείτε να μου πείτε ποια ακριβώς μνήμη πρέπει να αγοράσω για να κάνω επέκταση στα 2GB; Απ'ότι κατάλαβα το μηχάνημα έχει δυο θήκες οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή από 512 η κάθε μια. Θα πρέπει να τις βγάλω και να βάλω από 1 γίγα στην κάθε μια; Ή κατάλαβα λάθος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώργος

Sinak είπε...

Καλημέρα Γιώργο,

ο τύπος των μνημών που πρέπει να πάρεις, λέγεται SO-DIMM DDR1. Έχει δύο θύρες όπως είπες, και αν το laptop όταν το πήρες είχε 1gb από τον κατασκευαστή, τότε θα έχει 2 μνήμες από 512mb η κάθε μια (εμένα είχε 2x256mb).

Οπότε θα πας σε όποιο μαγαζί με υπολογιστές σε βολεύει, και θα ζητήσεις 2 μνήμες του 1gb η κάθε μια, τύπου so dimm ddr1, μεγάλης ταχύτητα καλύτερα, όπως η PC3200.

Αν έχεις άλλη απορία ρώτα με. :-)

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Τέτοια άμεση εξυπηρέτηση πουθενά. Να'σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε και πάλι.
Θέλω να κάνω άλλη μια ερώτηση. Μια που θα το ανοίξω για να αλλάξω τις μνήμες σκέφτηκα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι με το dvd rom το οποίο έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Το έκανα απεγκατάσταση και επανεγκατάσταση, αλλά δεν γίνεται τίποτε. Υπάρχει συμβατό dvd-rom drive (recorder) με το συγκεκριμένο μοντέλο για να το αλλάξω; Θα το προτιμούσα από το εξωτερικό γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος... Ευχαριστώ,
Γιώργος

Sinak είπε...

Καλησπέρα Γιώργο!

Για να βάλεις RAM, δε φτάνεις μέχρι το σημείο που μπορείς να αλλάξεις το cd. Οι RAM είναι ένα καπάκι μόνο. Αλλά αν θες να αλλάξεις το dvd έτσι και άλλιως, ρώτα στο μαγαζί από όπου θα πάρεις και τις ram αν έχουν dvd player & recorder για laptop. Δε θα έχεις πρόβλημα συμβατότητας αν τους πεις ότι είναι για laptop 4-5 χρόνων. Το σωστό θα σου δώσουν. Με μια ματιά δε βρήκα κάποιο, αλλά πιστεύω αν ρωτήσεις κάτι θα βρεις γύρω στο 50euro.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Αδερφε sorry αν ενοχλω. Το laptop το εχεις ακομα;

Sinak είπε...

Ναι φυσικά :-)

Ζει και βασιλεύει!

Ανώνυμος είπε...

Αν μπορείς φίλε να μου κάνεις μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ χάρη (για σένα βέβαια μπορεί αν είναι απλό) να μου πεις το μοντέλο του Inverter που φοράει. Όσο και αν έχω ψάξει δεν το έχω βρει. Ευχαριστώ

Sinak είπε...

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!

Δεν έχω σκοπό τώρα άμεσα να το ανοίξω πάλι, και είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία. Όταν το ανοίξω πάλι θα το κοιτάξω όμως.

Ανώνυμος είπε...

Οκ όποτε μπορέσεις. Απλά το χρεειάζομαι για να παραγγείλω ένα καινούργιο.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου κανενα νεο με το Inverter?

Sinak είπε...

Όχι δεν το έχω ανοίξει ξανά. Όταν το κάνω θα το γράψω το μοντέλο του Inverter.

Θα σου πρότεινα πάντως (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) να πάρεις τηλέφωνο στην Acer να τους ρωτήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Έχω φάει το Internet να ψάχνω να ρωτάω σε forum σε e-shop κτλ κτλ. Το θέμα είναι πως έχω βρει τουλάχιστον 4 διαφορετικά inverter που θεωρητικα είναι συμβατά. Διαβεβαίωση δεν μπορεί να μου δώσει κανένας αν όντως θα μου κάνει, και ήδη παρήγγειλα ένα και δεν δούλεψε. Η μόνη ελπίδα μου είναι να βρω κάποιον με ίδιο laptop και να μου πει αυτός με σιγουριά το μοντέλο του inverter. Οπότε περιμένω...

Ανώνυμος είπε...

A Ξέχασα να σου απαντήσω κιόλας. Για λόγους που νομίζω όλοι καταλαβαίνουν στην Acer που ρώτησα δεν μου λένε το μοντέλο του inverter. Αν θέλεις μου είπαν παρήγγειλε το...

Sinak είπε...

Λοιπόν θα μπορέσω να το κοιτάξω από το άλλο Σάββατο περίπου που θα έχω το laptop μου.
Ρίξε μια ματιά εδώ αν σου κάνει. Μπορείς να τους ρωτήσεις κιόλας για τυχόν θέματα συμβατότητας. Αν δε σου κάνει θα το ανοίξω το δικό μου.

http://cgi.ebay.com/New-LCD-Inverter-Acer-Aspire-3610-3020-3620-5020-Series_W0QQitemZ270380030846QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item3ef3e7db7e

Ανώνυμος είπε...

Παίζει να μου κάνει αλλα δεν θέλω να ρισκάρω πάλι , να το αγοράσω και να πάει τζάμπα. Όποτε μου το επιβεβαιώσεις θα το παραγγείλω.

Sinak είπε...

Λοιπόν το άνοιξα! Ο κωδικός του inverter είναι:

19.21066.001

Έχει και άλλα νούμερα. Αν θες στα λέω και αυτά.

Σκέφτομαι να ανεβάσω και έναν οδηγό για το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

Θα βοηθούσε και η κατασκευαστρια εταιρία με τον κωδικό της πχ Darfon 4H.V1772.121/A κτλ. Επίσης ένα tutorial για inverter replacement γιατί είναι ένα εξάρτημα που χαλάει συχνά σε laptop. Θα μπορούσα να το γράψω και εγώ αλλά νομίζω είσαι πιο κατάλληλος. Ευχαριστώ πάντως για την πληροφορία.

Sinak είπε...

Ο πλήρης αριθμός που έγραφε πάνω στο inverter είναι:

V02118930105 A19 S072925
19.21066.001 Rev.1C

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστω για τον πού χρησιμο οδηγο σου. Ειχα προβλημα με ενα 5021 και επρεπε να αλλαξω ανεμιστηρα. σε 2 ωρετσες ειχα βαλει νεο ανεμιστηρακι και ολα δουλευουν τελεια. το touchpad με δυσκολεψε πιο λιγο απο το πληκτρολογιο για να το ξαναβαλω. επισης μονη απωλεια 1 βιδα που μετα το σεταρισμα δε βιδωνει γτ εφαγε τα πασα. να εισαι καλα και μπραβο για τουε οδηγους σου. Δημητρης Ηρακλειο Κρητης