Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Διαχείρηση των services

Στην εκκίνηση του συστήματος, συνήθως φορτώνονται κάποια services που δε τα χρειαζόμαστε και μειώνουν το boot-time και ίσως και την ταχύτητα του υπολογιστή μας γενικότερα. Για αυτό καλό είναι όποιο service δε χρειαζόμαστε να διακόπτουμε την εκκίνηση του.

Τα services βρίσκονται στο /etc/init.d/. Για να ξεκινήσετε/σταματήσετε/επανεκκινήσετε κάποιο service απλά δώστε την εντολή

#/etc/init.d/to_service start (ή stop ή restart, αναλόγως τι θέλετε να κάνετε)

Αυτό όμως δεν είναι μόνιμο.

Για να κάνετε μόνιμη αλλαγή πηγαίνετε στο κατάλογο του δεύτερου runlevel*,

#cd /etc/rc2.d/

εκεί θα δείτε τα symbolic links που "δείχνουν" τα scripts τα οποία ξεκινούν τα services. 'Oποιο service δε χρειάζεστε αλλάξτε το αρχικό S (start) σε K (kill). Παραδείγματος χάριν:

#mv S20exim4 K20exim4

Ο αριθμός δηλώνει με ποια σειρά θα τρέξει το κάθε script. Το script με το μικρότερο αριθμό τρέχει πρώτο. Τα περισσότερα από αυτά είναι πιθανό να μην ξέρετε τι κάνουν οπότε για να μην σταματήσετε κάποιο service το οποίο είναι χρήσιμο για το σύστημα σας, ρίξτε μια ματιά στο google πρώτα.

Αν θέλετε να επαναφέρετε κάποιο service που είχατε πρώτα σταματήσει, αρκεί να τρέξετε την παραπάνω εντολή αντίστροφα:

#mv K20exim4 S20exim4

Επίσης αν θέλετε να ξεκινάει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας κάποιο δικό σας script, αρκεί να το βάλετε στο /etc/init.d/ και να δημιουργήσετε ένα link στο /etc/rc2.d το οποίο να δείχνει στο script σας.


Πρόσθετο documentation μπορείτε να βρείτε εδώ:

*http://en.wikipedia.org/wiki/Runlevel
http://www.debuntu.org/how-to-manage-services-with-update-rc.d