Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

Αρνηθείτε τα προεγκατεστημένα Windows

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε συνεχώς νέες μεθόδους από την Microsoft για να κυριαρχήσει το μονοπώλιο της όπως η συμφωνία με τις μεγάλες εταιρίες κατασκευής laptop, κατά την οποία αν αφαιρέσουμε τα προεγκατεστημένα vista από τον υπολογιστή μας, χάνεται η εγγύηση!! Δε ξέρω πως το στηρίζουν τεχνικά αυτό αλλά σε κάποιες εταιρίες ισχύει.

Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτά, μιας και τα προεγκατεστημένα windows επιβαρύνουν την τσέπη μας με τουλάχιστον 100 ευρώ επιπλέον. Είχα ακούσει λοιπόν ότι στους Όρους Άδειας Χρήσης του λογισμικού, υπάρχει κάποια αναφορά πάνω σε αυτό το θέμα. Εψαξα και βρήκα αυτό UseTerms

Είναι οι Όροι Άδειας Χρήσης για λογισμικό της Microsoft και συγκεκριμένα για τα:
Windows Vista Home Basic
Windows Vista Home Premium
Windows Vista Ultimate

(Αν έχετε κάποια άλλη έκδοση μπορείτε να βρείτε τους όρους χρήσης εδώ)

Συγκεκριμένα λοίπον, στην μέση της πρώτης σελίδας αναφέρεται:

"Εφόσον χρησιµοποιείτε το λογισµικό σηµαίνει ότι αποδέχεσθε τους παρόντες όρους. Εάν δεν
αποδέχεσθε αυτούς τους όρους, µην εγκαταστήσετε το λογισµικό. Αντί αυτού, επικοινωνήστε
µε τον κατασκευαστή ή τον υπεύθυνο εγκατάστασης, για πληροφορίες σχετικά µε την
πολιτική επιστροφής που αφορά επιστροφή χρηµάτων ή πίστωση."

Έχει παραγίνει το κακό με αυτή την εταίρια. Είναι τελείως παράλογο στον τομέα την πληροφορικής που έχει τόσες πολλές επιλογές, μια εταιρία να μας επιβάλει τέτοιο καθεστώς χρήσης των Η/Υ.

===
EDIT
===

Μια γνωστή μου, που αγόρασε laptop Acer, κατάφερε να αποζημειωθεί, καθώς δεν ήθελε τα Windows Vista. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι η εξής. Πήρε τηλεφώνο στην αντιπροσωπία του laptop (όχι στο κατάστημα από όπου το πήρε) και συγκεκριμένα στην Acer, και η Acer ζήτησε ένα fax/e-mail με το serial number από το laptop, την απόδειξη αγοράς ,το μοντέλο καθώς και την έκδοση του προεγκατεστημένου λογισμικού. Στη συνέχεια της είπαν να πάει το laptop σε κάποιο εξουσιοδοτημένο εργαστήριο από την Acer ώστε να προχωρήσει η απεγκαταστάση. Είτε θα έπερνε κάποια λεφτά πίσω είτε θα αυξανόταν η εγγύηση στο laptop.

Εδώ θα βρείτε και το αρχείο που θέλει η Acer να έχετε μαζί σας με την προσκόμιση του laptop στο εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.
http://linuxteam.cs.teilar.gr/~sinak/Windows_Refund_request.doc